środa, 26 sierpnia 2015

Tarta szpinakowa z łososiem

Tarta szpinakowa z łososiem.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki tortowej typ 405 lub 450;
  • 1/3 kostki drożdży;
  • 3/4 szklanki ciepłej wody;
  • 3 łyżki oleju;
  • płaska łyżeczka soli i cukru.


Składniki na nadzienie:

  • Opakowanie szpinaku mrożonego (w sezonie użyj świeżego)
  • Masło;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Czosnek;
  • Gałka muszkatołowa;
  • 4 jajka;
  • 200 ml śmietanki 18%;
  • 150 g  tartego sera żółtego;
  • Łosoś wędzony lub pieczony (Ilość 100-200 gram)

Sposób przygotowania:

Ciasto:


Rozpuścić drożdże z wodą i cukrem. Zamieszać. Dodać olej, sól, mąkę i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.




Farsz:

Szpinak przesmażyć na maśle i dodać przyprawy (sól itd.). Masę śmietanową (jajka i śmietana) połączyć z serem i szpinakiem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy na ciasto. Wlać nadzienie i równomiernie ułożyć kawałki łososia. Piec w piekarniku 200 stopni, ok. 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz