Tarta szpinakowa z łososiem.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki tortowej typ 405 lub 450;
- 1/3 kostki drożdży;
- 3/4 szklanki ciepłej wody;
- 3 łyżki oleju;
- płaska łyżeczka soli i cukru.
Składniki na nadzienie:
-
Opakowanie szpinaku mrożonego (w sezonie użyj świeżego)
- Masło;
- Sól;
- Pieprz;
- Czosnek;
- Gałka muszkatołowa;
- 4 jajka;
- 200 ml śmietanki 18%;
- 150 g tartego sera żółtego;
- Łosoś wędzony lub pieczony (Ilość 100-200 gram)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Farsz:
Szpinak przesmażyć na maśle i dodać przyprawy (sól itd.). Masę śmietanową (jajka i śmietana) połączyć z serem i szpinakiem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy na ciasto. Wlać nadzienie i równomiernie ułożyć kawałki łososia. Piec w piekarniku 200 stopni, ok. 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz