wtorek, 25 sierpnia 2015

Kasza jaglana zapiekana w liściach chrzanu – a’la tarta.

Post konkursowy:


"PRZEPIS GODNY MISTRZA HENDI"




Składniki:

12 – 15 średniej wielkości liści chrzanu
300 gram kaszy jaglanej (1 ½ kubka)
400 ml wody (1 ¾ kubka)
375 ml mleka (1 ½ kubka)
łyżeczka soli
garść Rukoli
100 g sera Feta
6 suszonych pomidorów
pęczek szczypiorku
sól, pieprz czarny, pieprz biały, pieprz Cayenne - do smaku
3 jajka, 150 ml śmietanki 18%

Przygotowanie:


Liście


Liście chrzanu należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Umyte liście blanszować przez kilkadziesiąt sekund we wrzącej wodzie z solą i cukrem. W trakcie blanszowania liście powinny uzyskać odpowiednią miękkość ułatwiającą ich formowanie oraz intensywny zielony kolor. Liście rozłożyć na cedzaku by ociekły z nadmiaru wody. Pamiętajcie żeby liście były dokładnie rozłożone i nie posklejane! Z tak przygotowanych liści trzeba wyciąć grube twarde łodygi wzdłuż całego liścia!

Farsz

Kaszę jaglaną ugotujcie w całym przygotowanym mleku i wodzie z łyżeczką soli do miękkości. Ser Feta pokroić na średniej wielkości kostkę. Szczypiorek pokroić. Suszone pomidory pokroić w paski. Jeżeli liście Rukoli są duże podrzeć je na mniejsze cząstki.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki: przestudzoną kaszę jaglaną, ser Feta, szczypiorek, suszone pomidory i rukolę. Całość przyprawić solą, pieprzem czarnym, białym i Cayenne wg własnego smaku. Do takiej mieszanki dodać 3 roztrzepane jajka ze śmietaną.
Wykonanie:
Liście chrzanu układać na okrągłej formie do tarty (średnica 28 cm) tak by przypominała kwiat. Część liścia od strony łodygi od środka formy, należy ułożyć dwie warstwy nakładających się na siebie liści. Do tak przygotowanych liści nałożyć część przygotowanego farszu równomiernie go rozkładając. Zachylić pierwszą warstwę liści, tak by przykryły cały farsz. Na liście nałożyć drugą część farszu przykryć drugą warstwą liści. Całość posmarować masłem.
Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy ok. 35 minut.
Gdy liście się zarumienią nasze danie jest gotowe.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz